POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

DOM KULTURE GRADA PRELOGA

Festival kazališnih amatera Međimurja 2019.

I ove godine Grad Prelog je domaćin Festivala kazališnih amatera Međimurja. Ove će se godine Festival održati od 12. do 14. travnja. U ova tri dana koliko će trajati, na pozornicu Doma kulture izaći će kazališni amateri iz cijelog Međimurja. U ta tri dana, petak, subotu i nedjelju, županijski žiri odgledat će ukupno 21 predstavu te izabrati najbolju koja će u mjesecu svibnju predstavljati Međimurje na Državnom festivalu hrvatskih kazališnih amatera. Ove godine Državni festival održava se u Vodicama od 17. do 19. i od 24. do 26. svibnja. Osim izbora najbolje predstave županijski žiri će kao i prethodnih godina odabrati: najbolju žensku i mušku glavnu ulogu te najbolju mušku i žensku sporednu ulogu, kao i za najbolju režiju. Nagrada za najbolji novi amaterski dramski tekst i ove godine dodjeljuje se prema posebnoj proceduri. Tekstovi, njih četrnaest, koji su prema Pravilima Festivala KAM zadovoljili kriterije poslani su u izvornom obliku na čitanje i selekciju. Članica žirija zadužena za dodjelu nagrade je prof. dr. sc. Sanja Nikčević. Svim sudionicima Festivala KAM 2019 organizatori žele ugodan boravak u Gradu Prelogu kao i što bolji uspjeh u samom natjecanju.

Opširnije
SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE

Dom kulture Grada Preloga i ove godine se uključio u obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine, a u organizaciji Kino mreže i Hrvatske kinoteke. Osmišljen je kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog nasljeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta. Povodom tog obilježavanja u Domu kulture Grada Preloga je postavljena izložba pod nazivom „Popratno filmsko gradivo“. Izložba prezentira gradivo koje dokumentira stvaranje filmskog djela, pisanu dokumentaciju te nagrade vezane uz autore i filmska djela, a čiji se originali čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu. Izložba se može pogledati u Domu kulture Grada Preloga do 15. studenoga 2018. godine. U petak, 26. listopada 2018. godine, prikazivan je dugometražni film za djecu „DRUŽBA PERE KVRŽICE“. Organizirane su dvije projekcije, jedna organizirana i jedna slobodna. Ulaz na projekcije je bio besplatan a odazvalo se stotinjak djece i mladih.

 


Opširnije
Drugi Dani smijeha u Prelogu

Dom kulture Grada Preloga drugi je puta ugostio Dane smijeha. Drugi su Dani smijeha u Prelogu održani od petka do subote, od 19. do 21. listopada, a smijehom je Dom kulture ispunio Kerekesh teatar. Petak je bio rezerviran za predstavu „Ufuraj se i pukni“, prema tekst Ljubomira Kerekeša. Glumili su Jan Kerekeš, Zoran Pribičević i Ljubomir Kerekeš. Bila je to uvijek aktualna komedija koja na specifičan način progovara o dva brata na životnoj prekretnici. Što studirati i zašto, odluka pada na studij glume. Uz pomoć susjeda Črčeka, „supervizora“ koji voli malo puno popiti, Krunoslav i Zoran kreću u nemoguću misiju. U samo jednom danu pripremaju se za dan odluke i ništa nije na njihovoj strani. Subotnja predstava „Debitanti“, također prema tekstu Ljubomira Kerekeša, bila je kajkavsko ljubavno-erotska komedija bez granica koja opisuje odnose muškaraca u pomalo neobičnim okolnostima na još više neobičnom mjestu. Mirko, Slavko i Zvonko (Ljubomir Kerekeš, Draško Zidar, Mijo Pavelko) dovoljni su bili sami sebi, ali i svim posjetiteljima Doma kulture. U nedjelju je prikazana predstava Kazališta Luda kuća „Samo preko njega mrtvog“, za koju tekst i režiju potpisuje Rene Bitorajac, a u glavnim su ulogama nastupili Rene Bitorajac i Jan Kerekeš. Prepuna je bila dvorana Doma kulture sva tri dana, a najavljen je i novi nastup Kerekesh teatra, 7. prosinca u novoj Sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec.

Opširnije
Obilježavanje Svjetskog dana kuhara u Srednjoj školi Prelog

Srednja škola Prelog već drugu godinu zaredom obilježava Svjetski dan kuhara kojim se nastoji osvijestiti važnost pravilne prehrane već od najranije dobi, promičući činjenicu da jedino zdravim navikama i tjelesnom aktivnošću osiguravamo zdravlje našega organizma. Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) slave Međunarodni dan kuhara. Na ovaj dan, kuhari širom svijeta slave i promiču ovu struku kao i WACS organizaciju, jačaju prijateljstva ali i uzmu vremena uzeti pomognu ljudima kojima se sreća nije tako nasmiješila. Također, to je dan u kojemu kuhari uzmu malo više vremena kako bi se pomoglo mlađim kolegama i najvažnije, dan kada se odaje priznanje toj vrlo važnoj ulozi koju kuhari imaju u svakodnevnom životu. Ove je godine Svjetski dan kuhara, u Srednjoj školi Prelog, obilježen u petak, 19. listopada 2018., uz predavanja „Hrana kao lijek“, dr. Diane Uvodić Đurić, specijalista školske medicine, „Važnost pravilne prehrane u adolescentnoj dobi“, Davora Hostića, dipl. ing, dok su o moći tjelesne aktivnosti govorili fitness instruktori Danijel Maltar i Martina Maltar. U posljednjem dijelu, uslijedilo je i ono najslasnije, gastro radionica predstavnika Jadranka hoteli d.o.o. iz Malog Lošinja uz osvrt na pripremljena jela i degustaciju jela. Prije same degustacije održana je kratka svečanost gdje su sve prisutne pozdravili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur. Profesorica Jelena Škoda govorila je i o jednoj posebnoj nagradi koju je Srednja škola Prelog primila prije nekoliko dana. Naime Erasmus+ Povelja za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za razdoblje od 2018. do 2020. godine, dodijeljena je Srednjoj školi Prelog. Na pragu obilježavanja 20 godina uspješnog djelovanja Srednje škole Prelog, kao kruna dosadašnjeg rada, stigla je ova nagrada te je škola postala jedan od osam nositelja Erasmus+ Povelje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Republici Hrvatskoj.

Opširnije
Međunarodni dan kravate

Prelog obilježio međunarodni dan kravate

Opširnije
Spoj kontrabasa i klavira na pozornici Doma kulture u Prelogu

Na pozornici Doma kulture Grada Preloga, predstavili su se, u petak 12. listopada, glazbenici Ilin – Dime Dimovski na kontrabasu te Filip Fak na klaviru. Ilin – Dime Dimovski rođen je u Skopju, a trenutno je angažiran kao kontrabasist Zagrebačke filharmonije te kao vođa dionice kontrabasa međunarodnog No Borders Orchestra, talijanskih orkestara Solisti in Villa i San Marco Sinfonia i komornog studija Zagrebacke Filharmonije. Studirao je na Guildhall School of Music and Drama u Londonu kod Davida Heyesa i Rinata Ibragimova, a magistarski studij je završio na Conservatorio "G. Tartini" iz Trsta u klasi Maestra Stefana Sciascie. Kao aktivan komorni glazbenik Dimovski redovito nastupa sa Zagrebačkim Klavirskim Kvintetom, Quintetto di „San Marco“ iz Venecije te gudačkim kvartetom „Giovachino“. U okviru komornih ansambala surađivao je s brojnim renomiranim solistima, a nastupio je na brojnim međunarodnim festivalima kao solist, u komornim ansamblima te kao orkestralni umjetnik. Filip Fak je nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Tijekom posljednjih godina razvio je obimnu koncertnu djelatnost u sferi komorne glazbe, surađujući pritom u prvom redu s mnogim istaknutim hrvatskim pjevačima. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija, u svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u nebrojenim koncertnim i scenskim produkcijama, na majstorskim tečajevima istaknutih umjetnika, kao i službeni pijanist na međunarodnim natjecanjima te 2017. godine postaje prvi stalni pijanist Zagrebačke filharmonije. Od 2009. godine stalno je zaposlen na riječkom područnom odsjeku Muzičke akademije Zagreb, isprva kao umjetnički suradnik na pjevačkom, a zatim i kao profesor na klavirskom odsjeku. Od 2014. godine predaje na matičnoj instituciji Akademije u Zagrebu, gdje je nedavno izabran u zvanje docenta. Koncert ovih sjajnih glazbenika bio je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Opširnije
Dani kruha i zahvale

Turistička zajednica Grada Preloga, u sklopu 23. Tjedna župnog Caritasa, organizirala je Dane kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Dani kruha održani su, u subotu, 6. listopada, na prepunom Trgu Slobode u Prelogu. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. I ove godine održalo se kuhanje bograča u kotliću, gdje su se uključile brojne udruge s područja Preloga: DVD Prelog, NK Naprijed Cirkovljan, Nautički klub Labud, Udruga Laganini, Društvo osoba s invaliditetom Međimurske županije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Ogranak Prelog te NK Mladost Komet Prelog. Svojim su se specijalitetima pridružili i gosti iz mađarskog Sumartona, članovi KUD Sumarton. Među brojnim udrugama i poljoprivrednim gospodarstvima, svoje su mjesto našli i učenici osnovnih škola iz Draškovca i Preloga te Srednje škole Prelog. Za glazbeni se dio Dana kruha i zahvale pobrinuo glazbeni sastav El Combo. Danima kruha i zahvale priključio se i Oldtimer klub Classic Prelog, organizacijom izložbe oldtimer automobila. Na trgu je održana igraonica za djecu „Tepih u gradu“, koju je u suradnji sa udrugom MURID, organiziralo Društvo Naša djeca Prelog, čime je obilježen završetak Dječjeg tjedna. Trgom u Prelogu prošetao je i ministar gospodarstva Darko Horvat, uz gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, njegovog zamjenika Zdravka Kvakana te predsjednika Gradskog vijeća Grada Preloga Đuru Ujlakija.

Opširnije
Predstava „Za umrijet od smijeha“, na pozornici Doma kulture u Prelogu

U Domu kulture Grada Preloga, uz Svjetski dan učitelja, nastupio je, u petak 5. listopada Teatar Rugantino, sa predstavom „Za umrijet od smijeha“. Dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha), nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti stand up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdestih godina prošloga stoljeća. U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas. Junaci ove predstave, u interpretaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, na ovom putovanju u budućnost, i na pozornici Doma kulture u Prelogu, tragali su za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti. Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada, od 1994. godine, kada ga je proglasio UNESCO, ukazujući na važnost Preporuke o statusu učitelja, potpisane istoga datuma 1966. godine.

Opširnije
Japanska umjetnica Shizuko Noiri u sklopu Varaždinskih baroknih večeri u Prelogu

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. Festival "Varaždinske barokne večeri" organiziraju se od 1968. godine u Varaždinu, kao ideja o objedinjenju bogate tradicije, povijesti, kulture, glazbe i povodom proslave 140. godina Muzičke škole Varaždin. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 30. rujna, s početkom u 19 sati, nastupila je japanska umjetnica Shizuko Noiri na lutnji. Lutnja je trzalački instrument koji ima svijen vrat s pragovima i duboki, okrugli stražnji dio. Kad se govori o lutnja instrumentu treba razlikovati europsku lutnju i bliskoistočni ud. Obje lutnje potječu od perzijske riječi rud, koja je označavala žičano glazbalo. Lutnja ima kruškoliko tijelo i kraći ili duži vrat koji je na vrhu prelomljen po pravim kutem. Lutnja ima profinjen i nježan zvuk, a sviranje lutnja bilo je obavezan dio obrazovanja i simbol uglađenosti plemića, kraljeva i ostalog plemstva. Kulturni i društveni život 16. i 17. stoljeća nije se mogao zamisliti bez zabave uz lutnju. Među posjetiteljima u crkvi sv. Jakoba bila je i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan. I ovaj je program realiziran u suradnji sa Koncertnim uredom Varaždin, a u koncertu je uživao i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

Shizuko Noiri je rođena u Kyotu, gdje je diplomirala muzikologiju na ženskom collegeu Doshisha. Studij lutnje započela je s Ichirom Okamotom, a nastavila u Švicarskoj na Scholi Cantorum Basiliensis s Eugenom Domboisom i Hopkinsonom Smithom specijalizirajući se za izvedbene prakse renesanse i baroka. Diplomu solistice stekla je 1991. godine. U proteklih je dvadeset godina nastupila u brojnim opernim produkcijama, najčešće pod dirigentskom palicom Renéa Jacobsa. Jedna je od osnivačica sastava Les Plasirs du Parnasse. Kao solistica redovito nastupa diljem svijeta s najboljim baroknim ansamblima i glazbenicima. Majstorske tečajeve držala je u Aix-en Provenceu, u Češkoj i na Umjetničkoj akademiji u Tokiju.


Opširnije
Svjetski dan turizma obilježen u Prelogu

Turistička zajednica Grada Preloga, obilježila je, na prostoru gradske tržnice u Prelogu, u subotu 29. rujna Svjetski dan turizma. Turistička se zajednica Grada Preloga, u Prelog preselila, nakon kratkog posjeta obilježavanju ovoga dana u Čakovcu. Tržnicom su u Prelogu zamirisale svježe pečene dravske ribe i miris domaćih kolača. Među svojim se sugrađanima ugodno osjećao i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Inače, Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija, priredbi i događanja. Navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. godine usvojen Statut Organizacije. Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization – WTO) je na svojoj trećoj sjednici održanoj u Torremolinosu, Španjolska, 1979. godine odlučila pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana turizma. Ove je godine Svjetski dan turizma bio obilježen temom „Turizam i digitalna transformacija“. U poruci uz Svjetski dan turizma, ministar turizma Gari Capelli je istakao: „Ova, 2018. godina, izuzetno je važna za budućnost, ali već i sadašnjicu turizma kako na našoj nacionalnoj, tako i na globalnoj razini. Svijet se danas može u svakom trenutku vidjeti na dlanu. Današnji turisti traže nove doživljaje, Internet je postao platforma za odabir destinacije, pretraživanja ponuda i stvaranja iskustava, ali su isto tako inovacije i digitalizacija postale važan dio poslovanja svakog turističkog sustava. Upravo zato je ova turistička godina posvećena temi „Turizam i digitalna transformacija“.

Opširnije
VRH