UDRUGA "PESKI-ART ĐURĐEVAC" URUČILA DONACIJU LIKOVNIH RADOVA U PAKRACU

Udruga PESKI-ART ĐURĐEVAC

Kako je programom rada i najvljeno i određeno,Udruga „Peski-Art Đurđevac“ dana 13. prosinca 2018. uručila likovne radove nastale na šestoj likovnoj radionici „Peski-Art 2018.Đurđevac“ u sklopu projekta „Podravina svojemu generalu“ Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.

   Primatelj donacije, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana u holu bolnice organizirala je svečanost u sklopu koje je održan božićni koncert i svečanost primopredaje donacije likovnih radova. Svečanosti su prisustvovali i nazočnima se obratili general Mladen Markač u čiju čast se projekt i organizira, zatim gosp. Jozo Katić izaslanik pokrovitelja ministra hrvatskih branitelja Rh gosp. Tome Medveda, te Marijan Ružman, potpredsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije kao izaslanik pokrovitelja Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca. Svečanosti su prisustvovali i domaćini, gradonačelnica Grada Pakraca gospođa Anamarija Blažević, i zamjenik gardonačelnice gosp. Marijan Širac, ravnateljica bolnice gospođa Marina Major, brojni zaposlenici bolnice te članovi udruge „Peski-Art Đurđevac“. Predsjednik udruge Franjo Mihočka na početku svečanosti u svom govoru nazočnima je pojasnio provođenje projekta te ravnateljici Opće županjske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana gospođi Marini Major predao Darovnicu kojim činom je predano 45 likovnih radova u trajno vlasništvo bolnici koja će ih primjereno koristiti i prezentirati i koji će uljepšavati radne i stacionarne prostore bolnice.

    Naime,Udruga „Peski-Art Đurđevac“ slijedom svojega stalnog opredjeljenja čuvanja i evociranja uspomena na herojski doprinos hrvatskih branitelja i svojega sugrađanina generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi kako u Domovinskom ratu, tako i tijekom suđenja na Međunarodnom sudu u Haagu, provodi ovaj jedinstveni kulturni projekt likovne radionice sa svečanom priredbom i izložbom „Podravina svojemu Generalu“. Tim projektom obilježavaju se značajni datumi novije hrvatske povijesti, Dan neovisnosti i posebice dan donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu 16. studenoga 2012. godine.

    Kako bi širili spoznaju o važnosti toga datuma i donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu i tim činom otklanjanja bilo kakve sumnje u čistoću oslobađajućih vojno-redarstvenih operacija i oslobađanja okupiranih područja RH, likovni radovi nastali na radionicama daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene doprinos hrvatskih branitelja i generala Mladena Markača ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.

    Nakon što su likovni radovi prijašnjih godina darovani Gradu Đurđevcu, u Zageb (Domu specijalne policije),u Lipik (Domu hrvatskih veterana) i prošle godine herojskom Gradu Vukovaru i Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, ove 2018. godine likovni radovi darovani su upravo u Pakrac s željom i vjerom da donirani likovni radovi prenesu vedrinu i ljubav kojom su stvarani u stacionarne i radne prostore bolnice.  

    U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su Gradski pjevački zbor Lipika i polaznici Glazbene škole Pakrac.

    Nakon svečanosti predaje likovnih radova, članovi Udruge „Peski-Art“ posjetili Muzej Grada Pakraca i razgledali izložbe „Priče iz školskih klupa“ koja je priređena povodom 140 godina izgradnje prve škole u Pakracu, te zbirku opreme, dokumenata, fotografija i stvari vezanih uz Domovinski rat.


VRH