STRUČNA RADIONICA I REVIJA TRADICIJSKIH FRIZURA LIKE

Pučko otvoreno učilište "Dr. Ante Starčević"

U cilju oživljavanja i očuvanja tradicije i običaja ličkog podneblja, Pučko otvoreno učilište «Dr. Ante Starčević» Gospić od 2003. godine provodi «Program radionica tradicijskih zanata». Uz pomoć vanjskih stručnih suradnika koji poznaju tradicijske zanate, kroz sve ove godine, polaznici tečaja mogli su naučiti izradu raznih predmeta od vune ili drugih prirodnih materijala. Pretežno su to predmeti koji su se koristili u svakodnevnom životu i neki od njih su sastavni dio ličke narodne nošnje. Tako je na radionicama izrađeno više primjeraka ličkih torbi – tehnikom kličanja, a otkani su tepisi, pojasevi, pregače i bijelo platno.

Etnološku baštinu Like ove smo godine odlučili oživjeti radionicom tradicijskih frizura Like. Ova je radionica posebno zanimljiva jer nam je dala uvid u seoski i građanski život na ličkom području.

Radionica je bila namijenjena prvenstveno folklornim društvima, svima koji se bave tradicijskim spremanjem oglavlja žena svih uzrasta. No radionica je privukla i sve one koji vole ukomponirati elemente tradicije u suvremenu svakodnevicu. 

Sve frizure napravljene na radionici mogle su se vidjeti na reviji kojom su se predstavile tradicijske dječje i djevojačke frizure, frizure udatih žena, građanske frizure te suvremene frizure s tradicijskim elementima.
Reviju frizura svojim su nastupom obogatile  “Ive” Ženski vokalni sastav iz Ivanić-Grada.


Radionicu tradicijskih frizura radile su frizerke Ana Nikšić iz Gospića i Snježana Malčić iz Otočca, pod stručnim vodstvom Dragice Rogič, voditeljice FA "Dr.Ante Starčević".

Na reviji tradicijskih frizura imali smo priliku vidjeti i građanske frizure kakve su se, prema pronađenoj dokumentaciji nosile 1929. godine.  


VRH