Senj proglasio Godinu Vjenceslava Novaka!

Senjski interdisciplinarni simpozij

Gradsko vijeće grada Senja 27. prosinca 2018. jednoglasno je prihvatilo prijedlog da se 2019. godina proglasi godinom senjskoga književnika Vjenceslava Novaka. Gradsko vijeće grada Senja 27. prosinca 2018. jednoglasno je prihvatilo prijedlog da se 2019. godina proglasi godinom senjskoga književnika Vjenceslava Novaka. 

U prijedlogu upućenom Gradskom vijeću, između ostaloga, stoji:

"2019. godine projekt Senjski interdisciplinarni simpozij nastavlja svoj program rada i djelovanja, i to 2. Simpozijem posvećenim Vjenceslavu Novaku naziva Dragi Novače! Naime, književnik Vjenceslav Novak bio je logičan izbor teme jer se 2019. godine obilježava 160 godina od njegova rođenja.

Vjenceslav Novak bio je hrvatski književnik, glazbeni pisac, pedagog, teoretičar i skladatelj, a zbog svojega iznimnog doprinosa razdoblju realizma prozvan je hrvatskim Balzacom.
U samo 46 godina života napisao je 7 romana i stotinu pripovijedaka. U njegovim najcjenjenijim novelama U glib (1901.) i Iz velegradskog podzemlja (1905.) prevladava socijalna analiza teškoga života potlačenih društvenih slojeva, a probleme siromaštva, gladi, društvene neravnopravnosti i nepravde obrađuje naturalistički objektivno. Zato je uvriježeno mišljenje (K. Nemec) da se Novak od svih hrvatskih pisaca toga razdoblja najviše približio stilskoj paradigmi europskog realizma. Autor je, između ostaloga, i najboljeg romana hrvatskoga realizma, Posljednji Stipančići. Novak je za hrvatsku književnu historiografiju značajan kao dosljedan realist, ali i autor romana pisanoga u modernističkom stilu mnogo prije Nehajevljeva Bijega. Međutim, treba ga bilježiti i kao autora najkompleksnijih i najpromišljenije konstruiranih ženskih likova u hrvatskoj književnosti uopće.

Zbog svega ranije navedenoga, a uzimajući u obzir važnost Senjanina Vjenceslava Novaka za cjelokupnu hrvatsku i europsku književnost, iznosimo poštovanom naslovu prijedlog da se 2019. godina službeno proglasi Godinom senjskog književnika Vjenceslava Novaka na razini grada Senja. Na taj bi se način mnoge gradske ustanove i institucije mogle uključiti u odavanje počasti Vjenceslavu Novaku programskim aktivnostima u skladu sa svojim planom i programom rada, a svakako bi se na ovaj način istaknula manifestacija 2. Senjski interdisciplinarni simpozij. Sve to pripomoglo bi dostojnom obilježavanju Novakove velike obljetnice rođenja, a neupitno je kako bi se napokon aktualizacija senjske književnosti, kulture i tradicije podigla na zavidnu razinu.

Ovo poglašenje simbolične je naravi, a kao dobru praksu uveli su ga i ostali gradovi Hrvatske i svijeta, koji takvim simboličnim proglašavanjima odaju počast velikanima koji su obilježili gradove, njihovu kulturu i tradiciju (Godina Marina Držića i Godina Iva Vojnovića u Dubrovniku, Godina Stjepana Kranjčića u Križevcima ili pak Godina Williama Shakespearea u Stratfordu na Avonu)."

Ponosni i ustrajni u ideji. Pravi posao je tek pred nama!
Pred nama je divna Novakova 2019. godina!


VRH