Seminar plesovi i pjesme Hrvatskog zagorja

Kulturno-umjetnička udruga ZVON župne zajednice Mala Subotica

Četrdesetak polaznika sudjelovalo na seminaru o plesnoj i glazbenoj tradiciji Hrvatskog zagorja


Protekle subote, 16. ožujka u sportskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici održao se jednodnevni seminar koji je organizirala Zajednica HKUU Međimurske županije u suradnji sa KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Četrdesetak polaznika seminara, članovi KUD-ova s područja Međimurske županije upoznali su se sa odabranom plesnom i glazbenom tradicijskom građom Hrvatskog zagorja.

Voditeljica seminara bila je Senka Jurina, folklorna selektorica, koreografkinja, dugogodišnja umjetnička voditeljica Ansambla Zabok, predavač na Školi folklora, dobitnica nagrade „Zvonimir Ljevaković“. Autorica je brojnih koreografija od kojih su „Plesovi sutlanskog kraja“ uvršteni u program jedinog profesionalnog, hrvatskog folklornog ansambla LADO.


Uz uvodno teoretsko predavanje, tijekom praktičnog dijela seminara obrađeno je 20 zagorskih narodnih plesova, razvrstanih prema srodnim stilskim karakteristikama razlikovnih mikroregija Hrvatskog zagorja: sjeverno, istočno, središnje, zapadno i južno Zagorje.
Po završetku seminara podijeljene su potvrde polaznicima koji su izrazili zadovoljstvo organizacijom i prezentiranom tematikom te iskazali zanimanje za slijedeći seminar.


VRH