Predstavljanje knjige Grad v sredini sveta

Hrvatski sabor kulture

Promocija knjige "Grad v sredini sveta" autora Aleksandra Horvata u Hrvatskom saboru kulture posljednji vikend u veljači!

Nakon uspješno održane i iznimno posjećene promocije knjige Aleksandra Horvata „Grad v sredini sveta“ u Velikoj dvorani na trećem katu Hrvatski sabor kulture će održati zagrebačku promociju knjige.

Nakladnička djelatnost Hrvatskog sabora kulture u području književnosti relativno je mlada. Zahvaljujući velikom interesu (i kvaliteti) članova HSK-a te Stručnom savjetu za književnost, svake se godine ostvari izdavanje do četiri knjige iz područja poezije, proze i/ili drame. Izdavaštvom HSK podupire i promiče književnu amatersku djelatnost te ju stavlja bok uz bok profesionalnom književnom stvaralaštvu, a sve veći broj izdanih knjiga u svega par godina govori o kvaliteti amaterskih književnjaka u Hrvatskoj (i šire).
Hrvatski sabor kulture u 2018. godini izdao je četiri knjige, sve iz područja poezije. Posebno ističe činjenicu da su dvije knjige izdane na lokalnom narječju čime se čuvaju lokalni jezici, posebice u godini obilježenoj čuvanjem kulturne baštine na europskoj razini. Jedna od dvije je i knjiga „Grad v sredini sveta“ Aleksandra Horvata, osma po redu iz Književne biblioteke Hrvatskog sabora kulture.
Knjiga „Grad v sredini sveta“ je zbirka pjesama koje čitatelja upoznaju sa životom u Ludbregu, gradu poznatom kao centru svijeta, s njegovim stanovnicima, Bednjom, prirodom i svakodnevicom. Autor je Aleksandar Horvat koji je čitav život proveo u tom malom mjestu, a njegov novinarsko-poetski pristup približit će centar svijeta publici i to na autohtonom ludbreškom kajkavskom narječju. Vjerni stihovni prikaz upotpunjuju fotografije koje je autorsko oko uhvatilo fotografskim aparatom.
Prateći dobru praksu koja je činila prvu promociju u Ludbregu 9. 11., predstavljanje knjige će uveličati vrsni interpretatori stihova, kako literarno, tako i pjesmom. Uz tri interpretatorice u programu sudjeluju autorica predgovora Božica Jelušić i urednica Lidija Novosel te ženska vokalna skupina „Pajdašice“ koje će i otpjevati jednu od pjesama iz zbirke.


VRH