POZIV NA SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE TAMBURAŠKIH ANSAMBALA U VIROVITICI

Hrvatski sabor kulture

Pozivamo na SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE TAMBURAŠKIH ORKESTARA I SASTAVA koji će biti održan pod vodstvom Dražena Varge i Petra Varge u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, dana 9. i 10. 3. 2019. u Virovitici. Seminar će biti održan u suradnji s HPD-om "Rodoljub" Virovitica, u prostorijama nekadašnjeg Vatrogasnog doma na adresi: Trg kralja Zvonimira 3, 33000 Virovitica (nasuprot Crkve sv. Roka).

SEMINAR JE NAMIJENJEN svim polaznicima koji do sad nisu imali priliku voditi tamburaški orkestar/sastav, kao i sadašnjim i bivšim sviračima, učiteljima glazbe, glazbenim amaterima, zaljubljenicima u tamburu i drugima. Polaznici po završetku dvodnevnog programa seminara dobivaju Potvrdu o sudjelovanju na Seminaru. 

RASPORED SEMINARA:
10:00 – 11:00 h UVODNO PREDAVANJE
11:15 – 13:15 h METODIKA RADA S POČETNICIMA (SVIRANJE)
13:15 – 15:00 h Pauza
15:00 – 17:00 h METODIKA RADA S TAMBURAŠKIM ORKESTROM – u suradnji s TO HPD-a "Rodoljub"
17:00 – 19:00 h OSNOVE GLAZBENE TEORIJE / UVOD U ARANŽIRANJE ZA TAMBURAŠKE ANSAMBLE
Nedjelja, 10.3.2019.
10:00 – 11:45 h INDIVIDUALNI RAD VODITELJA I SUDIONIKA (SVIRANJE)
12:00 – 14:00 h METODIKA RADA S TAMBURAŠKIM ORKESTROM – u suradnji s TO HPD-a
"Rodoljub"
14:00 h   PODJELA POTVRDA SUDIONICIMA
Napomena: Molimo polaznike da ponesu tambure.

TEME SEMINARA
1. METODIKA RADA
• Uvod u rad s početnicima i glazbenicima višeg stupnja znanja
• Formiranje orkestra
• Sviranje u orkestru
2. OSNOVE GLAZBENE TEORIJE / UVOD U ARANŽIRANJE ZA TAMBURAŠKE ANSAMBLE 
• Voditelji će predstaviti osnovne pojmove glazbenog jezika u svrhu lakšeg čitanja i interpretacije glazbenih zapisa, te glazbenih djela uopće. Ovisno o predznanju polaznika, posebna će tema biti aranžiranje za tamburaške ansamble na konkretnim primjerima.
3. UVOD U DIRIGIRANJE I INDIVIDUALNA PRIPREMA VODITELJA
• Upoznavanje s osnovama dirigentske tehnike - postavljanja i držanja ruku i tijela, promjena mjere i tempa, dirigiranje dinamike, korona, uzmaha/odmaha, dirigiranje naglasaka, vođenje fraze, kao i metodika pripreme za rad na partiturama i orkestrom u cjelini.
• Praktičan rad na zadanim djelima s orkestrom uz pratnju voditelja (Interpretacija djela i estetika izvođenja).
Zadane skladbe koje će se obrađivati na seminaru su:
P. I. Čajkovski (obr. Dražen Varga): Sanjarenje
Dražen Varga: Pod Susedgradom
Jurica Hrenić: Ples pod maskama
4. LITERATURA
• Upoznavanje s dostupnom literaturom za rad s početnicima.

PRIJAVE ZA SEMINAR:                                           

PRIJAVNICA:
- Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738 najkasnije do 6. 3. 2019.
- Nakon zaprimljene prijavnice, polaznicima ćemo poslati materijale za Seminar (e-mailom)
KOTIZACIJA:
- Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.
- Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 8.3.2019. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn.
Podaci za uplatu kotizacije (za NEČLANOVE HSK-a):
Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke:
Uplatitelj: Navedite puni naziv Orkestra čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara
Poziv na broj: 04-484-19
Svrha doznake: Seminar za voditelje i članove tamburaških orkestara i sastava, 2019.
Podaci o HSK-u:
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Potvrdu o uplati potrebno je poslati e-mailom (glazba@hrsk.hr) ili faksom (01/4621738).
Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s istom sufinanciraju troškovi Seminara.


BIOGRAFIJE VODITELJA SEMINARA:

Dražen Varga završio je osnovnu školu, nižu glazbenu školu (harmonika) i gimnaziju u rodnom gradu Vrbovcu. Srednju glazbenu polazio je u Bjelovaru (klarinet). Na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1976. godine. Kao nastavnik glazbene kulture predaje glazbenu kulturu u osnovnim školama, a posljednjih 20 godina radi kao nastavnik tambura. Za mnogobrojne folklorne ansamble napisao je nekoliko desetaka glazbenih obrada. Veliki dio tih aranžmana sakupio je u zbirci Birajmo si frajlicu (I.II.III.) namijenjenoj tamburaškim sastavima i orkestrima, vokalnim solistima i folklornim zborovima. U vlastitom izdanju izdao je Početnicu za tamburaše, kvartnog a-e sustava. Autor je i udžbenika za poduku tambura u osnovnoj glazbenoj školi. Stalni je glazbeni suradnik Hrvatskog sabora kulture. U njegovoj organizaciji održava seminare i predavanja za mlade tamburaške voditelje. Bio je predavač i voditelj seminara za potrebe Javnog sklada Republike Slovenije i član Državne komisije za ocjenjivanje slovenskih tamburaških orkestara. Njegovi su učenici u svoje škole donijeli nekoliko desetaka prvih i drugih nagrada, od regionalnih do državnih. S tamburaškim ansamblima, na Državnim natjecanjima komornih sastava, osvaja dvije druge i devet prvih nagrada. Na temelju dosadašnjih rezultata, primio je 2007. Godišnju nagradu HDGPP-a.

Petar Varga sveučilišni je prvostupnik tambure. Diplomirao je na Konzervatoriju Franza Schuberta u Beču (u suradnji sa Akademija za muzička tancova i lik. umetnost, Plovdiv, Bugarska), a obrazovanje nastavlja na Diplomskom studiju – Tamburaško umijeće pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Kao studijski glazbenik surađuje s brojnim autorima, izvođačima i izdavačkim kućama, tamburaškim sastavima, svira u orkestru „Zagrebački tamburaši“, te se kao autor glazbe i glazbenih obrada pojavljuje na festivalima i koncertima u zemlji i inozemstvu. U stručnim udrugama HUZIP i ZAMP ima prijavljeno preko tristo djela. Kao koncertni glazbenik nastupao je s ansamblom Lado, brojnim izvođačima na koncertima i festivalima, te u kazalištu Komedija na nekoliko predstava i mjuzikala. Danas je učitelj tambura u OGŠ pri OŠ Ksavera Šandora Gjalskog i srednjoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Voditelj je i dirigent nekoliko folklornih tamburaških sastava i tamburaških orkestara; u Zaprešiću, Zaboku i Zagrebu. Jedan je od predavača na seminarima za voditelje i dirigente tamburaških sastava i orkestara organiziranih od strane Hrvatskog sabora kulture i Agencije za odgoj i obrazovanje. Član je stručnog povjerenstva na smotrama folklora u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Sa svojim je učenicima postigao niz zapaženih rezultata na natjecanjima tamburaša solista, tamburaških ansambala i orkestara. Posljednje su prve i druge nagrade solista i ansambala na županijskim i državnim natjecanjima učenika glazbenih škola u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, te zlatna plaketa „Tambura Paje Kolarića“ s međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku.

Hrvatsko pjevačko društvo “Rodoljub” osnovano je davne 1880. godine u Virovitici. Jedno je od najstarijih amaterskih društava sjeverne Hrvatske jer pod istim imenom neprekidno djeluje već 135 godina. U njegovom sastavu djeluje mješoviti pjevački zbor, ženski vokalni sastav, tamburaški orkestar i tamburaši-veterani. Tamburaški orkestar djeluje zadnjih četrdesetak godina. Dugogodišnji dirigent tamburaškog orkestra bio je Dragutin Kosanović, njegov rad nastavio je Nenad Koržinek, a od 2005 –e godine orkestar vodi mlada dirigentica Mirna Mihalković,prof. Značajan doprinos velikoj popularnosti tambure i tamburaške glazbe u našem kraju i našem gradu dala je tamburaška sekcija HPD „Rodoljub“. Tamburaški orkestar nastupio je na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku 1993. Godine. Sudjelovao je na brojnim koncertima (samostalno i sa mješoviti pjevačkim zborom HPD „Rodoljub“), na brojnim manifestacijama u Virovitici i po brojnim gradovima Lijepe naše i u inozemstvu ( Mađarska, Češka, Belgija ). Tamburaški orkestar je nastupio (zajedno s mješovitim zborom) i u Rimu, gdje je održan cjelovečernji koncert u crkvi sv. Jeronima, i audijenciji kod sv. Oca pape Ivana Pavla II. 1998. Godine. Društvo je izdalo dva nosača zvuka. Tamburaški orkestar HPD „Rodoljub“ pod vodstvom Mirne Mihalković dobitnik je četiri Zlatnih plaketa „Tambure Paje Kolarića“ na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku 2007., 2008., 2009. i 2010. godine.Prijavnica za seminar

Informacije o seminaru

VRH