Održan seminar "Tekst-glumac-uloga" u Županji

Hrvatski sabor kulture

Posljednji vikend u listopadu u Slavoniji bio je u znaku kazališta. U sklopu 11. Festivala amaterskog kazališnog stvaralaštva koji organizira Gradsko amatersko kazalište Županja bio je održan i seminar "Tekst-glumac-uloga" koji je vodio poznati glumac Joško Ševo.


  Tradicionalni seminar-radionica za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališta i udruga u organizaciji Hrvatskog sabora kulture ove se godine održao u Županji posljednji vikend u listopadu. Uz suorganizaciju Gradskog amaterskog kazališta Županja seminar je održan u sklopu njihovog 11. Festivala amaterskog kazališnog stvaralaštva. Velik broj zainteresiranih polaznika iz čitave zemlje našao se na istoku Hrvatske slušati dramskog prvaka Joška Ševu koji je u opuštenoj atmosferi polaznicima govorio o glumačkom svijetu te na konkretnim primjerima pokazao kako improvizirati na sceni, prepustiti se emocijama, imati povjerenja u partnera i tekst, ali i kako odabrati predstavu u odnosu na članove ansambla i kontekst u kojem stvaraju. Svaki je polaznik, bez obzira na to koju funkciju ima u svojoj kazališnoj skupini, mogao pronaći nešto za sebe.

  Nakon edukativnog dijela seminara, oba dana su bile organizirane besplatne predstave pa su u subotu navečer polaznici mogli pogledati jednu od nagrađenih predstava 58. Festivala hrvatskih kazališnih amatera – „Dvoje“ Dramske amaterske družine Pučkog otvorenog učilišta Vodice – a u nedjelju dječju predstavu Gradskog amaterskog kazališta Županja „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ koja je dupkom napunila županjsku kino dvoranu „Mladost“.VRH