Izložba Helga Paris: Fotografija

Mreža hrvatske kulture

Berlin. Svakodnevica. Portreti. Putovanja.

Djelo Helge Paris zauzima istaknutu ulogu u njemačkoj fotografiji. Njezini suptilni unutarnji pogledi na svakodnevicu u socijalističkoj Njemačkoj i u državama istočne Europe čine tu fotografkinju kroničarkom vremena. Helgu Paris zanimali su posve banalni momenti egzistencije: držanje, pogledi, geste, pokreti i prostori, koji svjedoče o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi, uključujući pritom i ljude iz skromnih sredina: tu su tako pobunjena mladež, gosti u krčmama, kao i radnici koji odvoze smeće. S puno osjećaja približava se osobama, daje im prostor da se razviju i tako stvara slike iznimne autentičnosti. Povrh njenih slika iz Istočnog Berlina, posebno su uzbudljivi i portreti s putovanja u Transilvaniju na kojem je bila početkom 1980-ih godina.
Na izložbi Helga Paris. Fotografija u Muzeju za umjetnost i obrt bit će prikazana 133 djela ove fotografske umjetnice, a izložbu nadopunjuje i bogat popratni program.
 
Helga Paris rođena je 1938. godine u Pomorju. Studirala je modni dizajn u Istočnom Berlinu, a potom se 1964. godine počela autodidaktički baviti medijem fotografije.
Kao samostalna fotografkinja posvećivala se iznimno raznolikim temama, no posebnu je strast otkrila u crno-bijelim portretima. Od 1996. godine članica je berlinske Akademije umjetnosti.

Kustosica izložbe: Inka Schube

Izložbu će otvoriti kustosica Franziska Schmidt

Popratni program

14.2.2019., 19:00 sati | Otvorenje izložbe

15.2.2019., 18:00 sati | Vodstvo kroz izložbu s Franziskom Schmidt

15.2.2019., 19:00 sati | Razgovor o fotografkinjama u DDR-u i Hrvatskoj s Franziskom Schmidt, Dunjom Nekić, Ivom Prosoli i Anom Opalić

U ožujku masterclass s Anom Opalić

Vodstva i radionice za grupne posjete uz prethodnu najavu naedukacija@muo.hr


VRH