90 GODINA GRADSKE LIMENE GLAZBE GOSPIĆ

Pučko otvoreno učilište "Dr. Ante Starčević"

90 obljetnica postojanja Gradske limene glazbe Gospić, proslavljena je 3. svibnja svečanim koncertom na kojem su članovi orkestra, pod ravnanjem voditelja Milana Ostovića izveli presjek svog repertoara. Ovaj je jubilej, svojim nastupom uveličao i mladi glazbenik Marko Kutle. Poseban dio večeri svakako je bila dodjela priznanja Grada Gospića koje je članovima koji su aktivnim sudjelovanjem doprinijeli radu orkestra, podijelila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša. Diplome Hrvatskog sabora kulture dugogodišnjim članovima orkestra uručili su dr. sc. Dražen Jelavić, tajnik HSK-a i Srđana Vrsalović, dipl. muzikolog i prof. povijesti glazbe, stručna suradnica za glazbenu kulturu HSK-a.



  


Gradski orkestri su, baš poput same glazbe, pratitelji života i to onog koji se odvija u njihovim lokalnim zajednicama. Nema nijednog događaja u veselju ili tuzi koji nije popraćen tonom njihove melodije. Spoj vojnih korijena u njihovom nastanku i civilnih članova u njihovom opstanku, daje im mogućnost sudjelovanja u najrazličitijim prigodama; od protokolarnih, preko svečanih do zabavnih. Kronologijom nastupa svakog dugovječnijeg gradskog orkestra može se ispisati povjesnica jednog grada.
Tako je i kronika grada Gospića ispisana u programima Gradske limene glazbe, čiji kontinuitet pratimo od 1929. godine.

Orkestar danas broji oko 50-ak članova od kojih su 35 u orkestru, dok su ostali članovi polaznici interne glazbene škole u koju se upisuju mladi glazbenici u svrhu popune orkestra, te studenti van Gospića, koji se sukladno obvezama i mogućnostima uvijek rado odazovu i nastupaju s orkestrom.

S raznolikim repertoarom  nastupaju na svim značajnim manifestacijama i priredbama na području Ličko-senjske županije a svom gradu kontinuirano poklanjaju koncerte bogatog glazbenog ugođaja. Osim u svom gradu radost glazbe prenose nastupima i na mnogobrojnim kulturnim i sportskim manifestacijama kao i na smotrama puhačkih orkestara diljem zemlje.

Na stvorenoj tradiciji, obogaćujući sadašnjost, Gradska limena glazba vedrim notama ispisuje budućnost Gospića.





Podijeli ovu stranicu

VRH