18. Dani folklora

KUD Klaruš

U sklopu Dana Općine, u ispunjenoj školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole „G.Krklec” u Maruševcu održani su 18. Dani folklora u Maruševcu. Organizirao ih je KUD „Klaruš” Maruševec uz pokroviteljstvo Općine Maruševec i Varaždinske županije.

18. Dani folklora odvijali su se kroz dvije večeri (26. i 27. travnja). Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupili su: Kulturno umjetnička udruga „Seljačka sloga” iz Nedelišća, Kulturno umjetničko društvo „Klenovnik” iz Klenovnika te dječja grupa, mlađi uzrast tamburaša i folklorna sekcija Kulturno umjetničkog društva „Klaruš” iz Maruševca.

Obje večeri 18. Dana folklora, najavili su članovi Kuburaške udruge Maruševec, pucanjem iz kubura što je izazvalo interes gostujućih folkloraša.

Prve večeri je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša zaželio dobrodošlicu svim gostima i građanima na dvodnevne događaje koji se po prvi put održavaju u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole „G. Krklec” Maruševec. -Danas ovdje pratimo manifestaciju koja 18-u godinu zaredom obogaćuje kulturni program u povodu Dana Općine. Ovo je pravi dokaz da je Općina Maruševec svojevrsni brend kad govorimo o kulturi i tradiciji, uz nadaleko poznatog Juru Zelenog koji sa svojom povorkom u sklopu obilježavanja Dana Općine već tradicionalno obilazi svoj kraj. Povorku koja je ove godine prolazila kroz četiri naselja organizira naš KUD „Klaruš” koji je najbolji KUD u Varaždinskoj županiji, što potvrđuju brojni nastupi i priznanja, kao i organizacija raznih kulturno-umjetničkih događanja, rekao je zamjenik Klapša te zahvalio Varaždinskoj županiji i Osnovnoj školi na dobroj suradnji.

Program manifestacije pratio je i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, koji je tom prilikom istaknuo kako je počašćen i sretan što može biti u Maruševcu i pratiti manifestaciju, te da Varaždinska županija KUD-u „Klaruš” stoji na usluzi i ubuduće.

Uz načelnika Općine i njegovog zamjenika, manifestaciji je obje večeri prisustvovao i predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Josip Špoljar.

Druge večeri 18. Dana folklora u Maruševcu u programu su nastupili Folklorna skupina „Kolo” iz Zagreba, Kulturno umjetničko društvo „Bistra”, i Kulturno umjetničko društvo „Klaruš” Maruševec.

Okupljene je na početku programa pozdravio načelnik Damir Šprem kazavši pritom kako je u povodu 18. obljetnice, Općina Maruševec „preselila” KUD „Klaruš” i Dane folklora iz Doma kulture u novouređenu školsko-sportsku dvoranu Osnovne škole jer su njihovi rezultati dokaz da je to potrebno i da oni to zaslužuju.

Kroz dvije večeri folklora, mnogobrojna maruševečka publika, mogla je uistinu uživati u folklornim izvedbama svih folklornih skupina. Na ovogodišnjim Danima folklora predstavljeni su plesovi Međimurja, Istre, zadarskog zaleđa, Bistre (okolica Zaprešića), Bosne i Hercegovina i Hrvatskog zagorja.

Svojoj domaćoj publici, „Klaruši” su se predstavili sa pjesmama i plesovima maruševečkog kraja, Hrvatskog zagorja te a izvedba pjesama i plesova bunjevačkih Hrvata, izmamila je dugotrajni pljesak obje večeri. Predstavili se i mlađa tamburaška skupina te stariju uzrast tamburaša.

Predsjednica KUD-a „Klaruš” Maruševec Ana Rehvald uručila je zahvalnice društvima koji su sudjelovali u programu. Ovom prilikom, predsjednica je uručila i posebne zahvalnice zaslužnim članovima KUD-a u proteklom razdoblju, Josipu Makovcu i Leonu Krogu.

Predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, Zlatko Peharda, uručio je članici KUD-a, Ani Kolenko, Priznanje za najbolju žensku ulogu na smotri kazališnih amatera Varaždinske županije koja je održana početkom travnja u Novom Marofu.

Pjesmom „Maruševec, najdraži kraj” završene su obje večeri 18. Dana folklora u Maruševcu.




Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH